تب شیر در گاو

اخبار و رویدادها

تب شیر که به آن فلج زایمان گاو نیز می گویند یک بیماری متابولیکی می باشد که تا 48 ساعت بعد از به دنیا آمدن گوساله برای گاو بوجود می آید البته این مورد بیشتر برای گاو هایی است که بر تولید می باشند. ( این بیماری احتمال دارد چند هفته قبل و بعد از به دنیا آمدن گوساله نیز رخ دهد)


تب شیر در گاو

 دلیل به وجود آمدن این بیماری این است که غلظت کلسیم در پلاسما کاهش پیدا می کند و کلسیم از دست می رود . برای مثال می توان به این نکته اشاره کرد گاوی که حدودا 10 لیتر شیر آغوز تولید می کند , حدودا 23 گرم کلسیم در دوشش شیر از دست می دهد این میزان 9 برابر حالت عادی می باشد. این کلسیم  باید جذب روده و استخوان ها شود که دفع می شود و گاو را دچار مشکلات جدی می کند. همین امر باعث می شود که در روز اول بعد از زایمان علائم هیپوکلسیمی بروز کند. تا زمانی که گاو ها به شرایط عادت کنند غلظت سلولی و پلاسمای کلسیم کاهش پیدا می کند و باعث ایجاد مشکلات عصبی و عضلانی می شود امکان مرگ میر گاو ها در این بیماری حدود 60 تا 70 درصد است . برای درمان این بیماری می توان میزان کلسیم مورد نیاز را از طریق ورید تزریق کرد.

عواملی که باعث ایجاد تب شیر در گاو می شود

نژاد , سن و جیره غذایی از عوامل تاثیر گذار برای این بیماری هستند . در زیر هر کدام از این مواد را به صورت مختصر مورد بررسی قرار می دهیم.

نژاد :

بعضی نژاد ها به تب شیر بسیار هستند از جمله این نژاد گاو می توان به نژاد جرسی , سفید ,  قرمز سوئدی و غیره اشاره کرد.

سن : 

هر چی سن گاو بیشتر می شود احتمال وقوع بیماری در گاو نیز بیشتر شده .

جیره غذایی : 

با توجه به تحقیقات انجام گرفته دیده شده تغییر در میزان کلسیم و فسفر در غذای دام باعث بیماری تب شیر می شود.

علائم تب شیر در دام :

نام تب شیر برای این بیماری شاید درست نباشد زیرا تب به بیماری گفته می شود که دمای بدن بیش از حد طبیعی باشد ولی در این بیماری درجه حرارت بدن در حالت عادی یا شاید کمتر نیز می باشد. از جمله علائم این بیماری می توان به کاهش اشتها و فعالیت دستگاه گوارش , حساسیت بسیار زیاد , سردی زیاد نوک سینه ها  , قدرت دفع ادرار و مدفوع را نداشتن , گود رفتگی چشمان و ضعف در دست پا ها اشاره کرد. ضعف در پاها و دست ها گاهی تا حدی است که گاو توان ایستادن بروی پاها را ندارد و بر روی جناق سینه دراز می کشد.

درمان تب شیر :

1.تزریق وریدی محلول کلسیم که برای هر گاو حدود 400 تا 800 میلی لیتر در نظر گرفته می شود. اگر نگرانی ایست قلبی وجود دارد می توان از میزان بیشتری نیز استفاده کرد. گاو هایی که به این بیماری مبتلا می شوند به احتمال زیاد دوباره در گیر این بیماری می شوند و تولید مثل کمتری نیز می توانند بکنند.
2.دست کاری جیره غذایی و درمان هورمونی همیشه مفید نیست .
3.درمان نمک های کلسیمی نظیر کلرید کلسیم از طریق دهان

روش های پیشگیری این بیماری

در سال های اخیر روش های زیادی برای کنترل این بیماری بدست آمده است که می توان به کنترل جیره غذایی اشاره کرد به طوری که سطح کلسیم در جیره غذایی باعث کنترل و پیشگیری تب شیر می شود. میزان کلسیم موجود در خوراک دام می تواند 8 تا 10 گرم کلسیم در روز باشد. 
برای تولید خوراک گاو می توان از ماشین آلات تولید خوراک دام , پرس پلت و آسیاب میکسر اشاره کرد.

قبل
معرفی ماهی فایتر
بعد
آشنایی با ماهی شیر و خواص آن

ارسال نظر




همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.

* نظر هایی كه حاوی توهین است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن نظر های خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.