کیفیت شیر تحت تاثیر چه عواملی است؟

اخبار و رویدادها

برنامه غذایی مطلوب شامل انواع خوراکی های مایع و جامد می باشد. یکی از مهمترین مواد مغذی مایع شیر نام دارد. مصرف محصولات لبنی به دلیل دارا بودن انواع ترکیبات مغذی برای انسانها (به ویژه کودکان) ضروری می باشد.


کیفیت شیر تحت تاثیر چه عواملی است؟

برنامه غذایی مطلوب شامل انواع خوراکی های مایع و جامد می باشد. یکی از مهمترین مواد مغذی مایع شیر نام دارد. مصرف محصولات لبنی به دلیل دارا بودن انواع ترکیبات مغذی برای انسانها (به ویژه کودکان) ضروری می باشد. این مایع خوراکی توسط گاو و گوسفندان و به طور کلی چهار پایان اهلی تولید می شود. استفاده از فرآورده های لبنی ضامن سلامت و پیشگیری کننده از بسیاری بیماری ها است. کیفیت شیر وابسته به نوع فرآیند تولید و فرآوری محصول می باشد. در ادامه به بررسی برخی از عوامل موثر بر کیفیت تولید شیر می پردازیم.

رشد میکروبی و تاثیر آن بر کیفیت شیر

همواره میکروبها عامل فساد و خرابی مواد خوراکی هستند. شیر به دلیل ترکیبات مغذی بستر مناسبی جهت رشد میکروب می باشد. محل نگهداری شیر می بایستی به گونه ای باشد که احتمال فساد مواد غذایی به هیچ وجه وجود نداشته باشد. البته باید به این نکته نیز توجه داشت که حتما عمل پاستوریزه کردن پیش از مصرف انجام شود.

کیفیت شیر گاوهای شیری می بایستی توسط کارشناسان مورد آزمایش قرار گیرد. عواملی که در ذیل بدان اشاره شده است، تاثیر مستقیمی بر کیفیت تولید و فرآوری شیر دارند:

  • دما و میزان رطوبت محیط
  • مدت نگهداری و فرآیند پاستوریزاسیون
  • رعایت نکات بهداشتی توسط کارکنان
  • ظروف نگهداری و ذخیره سازی و...

ترکیبات غذایی شیر مرغوب

شیر همچون هر ماده مغذی دیگری از ترکیب چند ماده تشکیل شده است. بیش از 80 درصد شیر گاو را آب تشکیل می دهد. سایر ترکیبات آن شامل قند، چربی، پروتئین و بخش جامد است. بیشتر پروتئین موجود در شیرگاو را کازئین می نامند. این ماده غذایی به دلیل دارا بودن کلسیم برای سلامت استخوان ها موردنیاز می باشد. پنیر، ماست، دوغ و ... از اصلی ترین فرآورده های آن است. هرچه شیر دارای چربی کمتری باشد، شیر با کیفیت تر برای انسانها مفیدتر می باشد.

چه عواملی بر کیفیت شیر دامداری ها تاثیر می گذارد؟

دستیابی به شیر با کیفیت در گاوداریها به راحتی امکانپذیر نیست. پرورش دام در مقیاس صنعتی نیازمند تدابیر خاصی است تا محصول موردنظر به تولید انبوه برسد. برای آنکه کیفیت شیر دامداریها تضمین شده باشد باید به سلامت و بهداشت دام توجه نمود. تنها دام سالم می تواند شیر سالم تولید کند. گاو و گوسفند مریضی که دچار بیماری های عفونی است شیرش نیز قابل استفاده نیست.

رسیدگی به بهداشت محیط زندگی و محل شیر دوشیدن گاوها نیز باید درنظر گرفته شود. شیر پس از دوشیدن باید حتما از صافی رد شود تا مواد خارجی به داخل آن نفوذ نکند. از دیگر مراحل پس از شیردوشی، کاهش دمای شیر است. کیفیت شیر در دمای بالا می تواند در معرض خطر قرار بگیرد. برخی میکروبها نیز در زمان سرد شدن امکان ورود به آن را پیدا می کنند. پس باید هرچه سریعتر به کارخانه مربوطه ارسال شود.

بهتراست بدانید هرچه تغذیه و خوراک دام مرغوبتر باشد کیفیت و ارزش غذایی شیر نیز بالاتر می رود. دستگاه های پرس پلت و آسیاب میکسر از جمله ماشین الاتی هستند که وظیفه تولید خوراک پلت دارند. خوراک پلت غذای خوشخوراکی است که به وسیله ی دستگاه پلت تهیه و تولید می شود. خوشخوراکی مواد غذایی باعث افزایش میزان تولید شیر در گاوداری ها می شود.

قبل
نکاتی درباره نگهداری مرغ خانگی
بعد
نقش تفاله گوجه فرنگی و نان خشک بر روی دام و طیور

ارسال نظر




همزمان با تأیید انتشار نظر من، به من اطلاع داده شود.

* نظر هایی كه حاوی توهین است، منتشر نمی شود.
* لطفا از نوشتن نظر های خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.